Co jeść, a czego nie jeść podczas ciąży?

co jeść w ciąży

Ciąża to szczególny czas dla kobiety. Równie ważny jest on dal dziecka, które przez 40 tygodni mieszka w brzuchu swojej mamy. Każda rzecz jaką dostarcza swojemu organizmowi kobieta w ciąży, jest dostarczana dziecku. Dlatego tak ważne jest właściwe odżywianie, podczas tego szczególnego okresu.

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży, a co jeść w ciąży bez przeszkód?
Najważniejszą sprawą, jest unikanie alkoholu oraz palenia papierosów podczas ciąży. O narkotykach, a tym bardziej dopalaczach nie trzeba wspominać. Są to substancje w ciąży całkowicie zakazane.
O ile lampka wina nie zaszkodzi dziecku, to ciągłe, częste picie alkoholu może mieć nieodwracalne, tragiczne skutki w przyszłości.

Jedzenie w ciąży

Po za tym kobieta w ciąży powinna unikać surowego mięsa, surowych ryb oraz jajek, a także mleka niepasteryzowanego. Substancje te mogą przenosić groźne bakterie jak salmonella czy listeria.
Parzona, a tym bardziej rozpuszczalna kawa nie jest również wskazana podczas ciąży. Najlepiej zamienić czarny napój na kawę zbożową.

Produkty spożywcze, które wskazane są podczas ciąży, to między innymi wszelkie owoce, warzywa, szczególnie zielone, zawierające kwas foliowy, takie jak na przykład brokuł. Kobiety w ciąży powinny również jeść jogurty, i pić dużo wody.
Niezakazane są również wszelkie rzeczy, na które kobieta w ciąży ma ochotę. Oczywiście należy ograniczać ilości przyjmowanych słodyczy. Ale nie należy całkowicie ich odstawiać. Czekolada zawiera również magnez, który jest niezbędnym minerałem podczas ciąży.

Pamiętać należy również, że ciąża to nie choroba, ale mimo wszystko odmienny stan dla kobiety. Podczas tego okresu dbać powinno się przede wszystkim o dziecko i dostarczać jemu jak najwięcej witamin i minerałów.